Twiitit pidentyvät, joten myös Trump saa enemmän palstatilaa

Aina ilmestymisvuodestaan alkaen Twitter on mahdollistanut käyttäjilleen vain 140 merkin pituiset viestit. Nyt kuitenkin puhaltavat muutosten tuulet, sillä 26. syyskuuta Twitter twiittasi harkitsevansa merkkien sallitun enimmäismäärän nostamista tuplasti, jolloin käyttäjät voisivat näpytellä peräti 280 merkistä koostuvia päivityksiä. Aluksi muutos tulee koskemaan vain pientä käyttäjäryhmää, jolloin muutoksen toimivuutta päästään testaamaan rauhassa.

twitter aloitussivu

Alunperin 140 merkistä koostuva rajoitus oli sattumanvarainen, vaikka toisaalta se on varmasti saanut vaikutteita siihen aikaan yleisistä kännykällä lähetettävistä tekstiviesteistä, joissa rajoituksena oli 160 merkkiä kutakin tekstiviestiä kohden. 140 merkin raja on ollut tärkeä osa Twitterin imagoa ja se myötä vuosien varrella on saatu nähdä lukemattomia niin kutsuttuja twiittimyrskyjä tai pitkiä useamman viestin ketjuja, joiden myötä rajoituksen on voinut kiertää. Tällaisia useamman viestin ketjuja harrastaa muun muassa Donald Trump, joka on erityisen tunnettu ahkerasta twiittaamisestaan.

twiitti trumpilta

Japaniksi twiittaaminen on helpompaa

Twitterin julkaiseman blogipostauksen mukaan pääasiallinen syy muutoksen eteenpäin viemiselle on varsin yksiselitteinen. Vuosien mittaan on nimittäin huomattu, että käyttäjillä on taipumusta twiitata enemmän silloin kun päivityksissä jää merkkejä käyttämättä. Jos kaikki sisältö on pakko puristaa tiukkaan 140-merkkiseen viestiin, aiheuttaa se joillekin liian paljon päänvaivaa, jolloin viestin kirjoittaminen saattaa jäädä kokonaan sikseen. Esimerkiksi englannin kielellä viestejä kirjoittaessa turhaa tilaa vievät englannille tyypilliset prepositiot. On huomattu, että englanniksi twiittaajille rajallinen tila viestin kirjoittamiselle on aiheuttanut valtavasti turhautumista. Niin sanotuissa kompakteissa kielissä ahkera twiittaaminen on yleisempää. On esimerkiksi huomattu, että japanin, kiinan tai korean kielellä twiittaavat pystyvät sisällyttämään huomattavasti enemmän asiaa lyhyeen tilaan, sillä yksi ainoa merkki voi sisältää paljon enemmän asiaa. Englanti, ranska, espanja ja portugali ovat osoittautuneet erityisen hankaliksi kieliksi, jotka tarvitsisivat selkeästi pidemmän tilan, jotta saman asian saa sanotuksi. Twitterin selvityksen mukaan 9% englannikielisistä twiiteistä sisältää täydet 140 merkkiä, kun taas vain 0.4% japaninkielisistä twiiteistä käyttää kaikki 140 merkkiä.

japaninkielinen twiitti

Pakko uudistua kovassa kilpailussa

Twitter on ollut olemassa jo vuodesta 2006, eikä siinä käytettävien enimmäismerkkien määrässä ole tähän mennessä ollut muutoksia. Twitter on pyöritellyt useampaan otteeseen mahdollisuutta pidentää viestien sallittua pituutta, mutta toistaiseksi ainoa asiaan liittyvä muutos tapahtui pari vuotta sitten kun se poisti rajoitukset suoraan toisille käyttäjille tarkoitetuista viesteistä, kuvista, videoista ja toisille käyttäjille kirjoitettavista vastauksista.

Tämä parhaillaan tekeillä oleva muutos onkin iso askel Twitterille, jonka perustana ovat olleet juurikin lyhyet ja ytimekkäät viestit, joiden myötä viesti kulkisi perille nopeasti ja helposti ymmärrettävästi. Erilaisten uusien ominaisuuksien tulemista spekuloidaan tasaisin väliajoin ja jossain vaiheessa pyöri esimerkiksi huhuja siitä, että twiittien merkkien määrää nostettaisiin tuhansilla ja että 140 merkin jälkeen viestiin lisättäisiin “Lue lisää” -vaihtoehto, mutta lopulta huhulta katkaisiin siivet.

Twitterillä on ollut viime aikoina haastetta mielenkiintoisena ja ajankohtaisena viestintäkanavana pysymisessä. Esimerkiksi sijoittajat ovat olleet huolissaan siitä, ettei Twitter ole viime vuosina onnistunut keräämään yhtä suuria määriä uusia käyttäjiä kuin taannoin. Ongelma koskee mitä tahansa sosiaalisen median sivustoa, sillä uusiutumiskyky on yksi minkä tahansa sosiaalisen median sivuston menestymisen kulmakivistä. Nyt suuren yleisön mielenkiinnon toivotaan palaavan tämän merkkien enimmäismäärän kasvattamisen myötä ja muutoksen toivotaan houkuttelevan käyttäjiksi myös uusia ihmisiä, joille rajoitettu merkkimäärä on aiemmin ollut syy olla rekisteröimättä itselleen Twitter-tiliä.

Twitter profiili

Ristiriitainen vastaanotto

Twitterin postaama uutinen on saanut osakseen yllättävän suurta huomiota. Monet twiittaajat ovat omilla tileillään esimerkiksi kommentoineet uutista ja jakaneet oman mielipiteensä uutisesta. Osa käyttäjistä on ollut selkeästi innoissaan mahdollisuudesta jakaa entistä pidempiä tekstejä, kun taas osa on kauhistellut muutoksen suuruutta. Ovatpa jotkut leikkimielisesti tai tosissaan osoittaneet huolensa siitä, miten mahdollisuus pidempien viestien kirjoittamiseen näkyy esimerkiksi aktiivisena twiittaajana tunnetun presidenttin Trumpin kirjoittelussa.

Twitter itse suhtautuu muutoksen aikaansaamiin soraääniin ymmärryksellä. Blogipostauksessa Twitteriltä kirjoitetaan seuraavaa: “Ymmärrämme etenkin vuosia twiitanneiden kohdalla sen, että 140 merkin rajoitukseen on voinut ehtiä muodostua jonkinlainen kiintymyssuhde, mutta olemme itse jo testanneet uutta ominaisuutta ja nähneet sen mukanaan tuoman potentiaalin ja rakastuneet muutokseen”. 

Joidenkin asiantuntijoiden arvioiden mukaan muutos viestien pituudessa saattaa olla vain esimakua suuremmista tulevaisuudessa tapahtuvista muutoksista. Kesällä Twitter kertoi edistyneensä Twitterin väärinkäytön kitkemisen suhteen ja aikovansa jatkossa tehostaa toimia, jotta Twitterin välityksellä tapahtuvaa kiusaamista ja häirintää saataisiin ehkäistyä.

 

Twitterin kayttajat

Milloin merkkimäärä muuttuu virallisesti?

Vielä ei ole tietoa siitä, milloin Twitter aikoo virallisesti muuttaa merkkien enimmäismäärän siten, että se koskee kaikkia käyttäjiä. Tällä hetkellä se on ainoastaan ilmoittanut harkitsevansa kyseistä muutosta. Blogipostauksessaan on kerrottu muutoksen astuvan voimaan ensin vain pienen ryhmän käyttöön, mutta tarkemmin ei ole määritelty sitä, keitä tähän pieneen ryhmään oikein kuuluu tai milloin muutos laajenee koskemaan kaikkia käyttäjiä.

Jos haluaa hieman esimakua tulevasta, pääsee tavanomaista pidempiä twiittejä lueskelemaan yrityksen toimitusjohtajana toimivan Jack Dorseyn twiittejä, joihin mahtuu reilusti enemmän merkkejä kuin mihin olemme tähän mennessä tottuneet. Netissä riemu on revennyt muutaman käyttäjän levittämästä kuvasta, jossa Dorseyn pitkä twiitti on muokattu tavalla, joka osoittaa, että sen olisi sittenkin voinut kirjoittaa 140 merkillä ja silti saada esitettyä saman sisällön!

Leave a Comment