Teddystä tuli kenties maailman vanhin kissa

Kuten sanonta kuuluu, on kissalla yhdeksän elämää. Joillain viiksekkäillä ne päättyvät kuitenkin nopeammin kuin toisilla. Harvoilla ja valituilla tämä yhdeksän elämän putki venyy harvinaisen pitkäksi ja yksi näistä seniorisankareista on australialainen Teddy-kissa, joka kuuluu ehdottomasti maailman vanhimpien kissojen joukkoon.

suihkunraikas kissa

Viimeisin virallisesti maailman vanhimmaksi kissaksi julistettu mirri oli Nutmeg-nimellä tunnettu kissa, joka nukkui ikiuneen ja pääsi viettämään taivaallisia kissanpäiviä 32 vuoden kunnioitettavassa iässä aiemmin tässä kuussa. Maailman vanhin kissa koskaan on todistetusti ollut kuitenkin uskomattomaan 38 vuoden ikään ehtinyt Creme Puff, jonka kunnioitettavaa ikää ei kukaan muu karvakäpälä ole päässyt lähellekään tähän päivään mennessä. Kaikkien aikojen vanhimman kissan elinkaari ulottuikin vuodesta 1967 aina vuoteen 2005.

Nyt uudeksi haastajaksi ennätyksen haltijuudesta on noussut sympaattinen Teddy, joka asuu australialaisessa Werribeen pikkukaupungissa. Vaikka Nutmegin iän saavuttamiseen on Teddylläkin vielä matkaa, ei maailmassa ole montaakaan kissaa, joka voi todistetusti ilmoittaa iäkseen yhtä korkeaa lukua kuin Teddy, jolla on vuosia lasissa jo peräti 26, jonka on laskettu ihmisen iässä vastaavan 120 vuotta!

Pitkä ja värikäs elämä

Teddy on kuitenkin kissa, jonka erikoisen pitkässä elämässä on sattunut ja tapahtunut yhtä sun toista. Tämän kissaherran elämässä yksi monista käännekohdista tapahtui vuonna 2014 kun sen aiempi omistajansa ei enää ollut kykeneväinen huolehtimaan siitä, jolloin Teddyn otti huostaansa kissaan ensisilmäyksellä ihastunut Fran English. Teddy oli jo silloin silminnähden iältään kypsemmän puoleinen, mutta kun eläinlääkärillä paljastui kissan mikrosirun perusteella syntymäpäiväksi 21. maaliskuuta vuonna 1991, olivat kaikki ällikällä lyötyjä. Pitkäkarvainen ja tummanpuhuva Teddy-kissa on ikäänsä nähden poikkeuksellisen hyvin säilynyt tapaus, jolla riittää virtaa kuljeksia talossa ja sen ympäristössä.

kissa suihkussa

Pitkän iän salaisuus

Teddyä tekisi mieli haastatella ja kysyä siltä suoraan, mikä on sen pitkän ikänsä salaisuus. Teddyllä on varmasti mainiot geenit, mutta kätkeytyy pitkän iän ja poikkeuksellisen hyväkuntoisuuden taustalle sentään yksi varsin epätavallinen salaisuus, jonka kissan omistaja paljastaa Facebook-sivullaan. Teddyn päivittäisiin rutiineihin kuuluu nimittäin yhden rosmariininoksan nauttiminen päivittäin omistajansa puutarhasta.

Rosmariini saattaa olla osatekijä pitkälle elämälle, mutta lisäksi kissa rakastaa suihkussa käymistä, jossa se käykin useita kertoja viikossa raikastamassa oloaan. Suihkussa käyminen on Teddy-herralle niin mieluisa aktiviteetti, että se asettautuu vihjailevasti istumaan kylpyhuoneeseen ja odottaa, että joku tulisi laittamaan suihkun päälle. Suihkussa pyrähtämisen jälkeen Teddy on tottunut siihen, että omistaja pöyhöttää sen turkin pintapuolisesti kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä. Fran kertoo Teddyn vesi-intoilun yltyneen entistä kovemmaksi viime vuosien aikana ja myöntää naurahtaen, että toisinaan kissa seisoo suihkussa samaan aikaan omistajansa kanssa. Lisäksi hän toteaa, että Teddy istuisi suihkussa vaikka tuntikausia, jollei vesilasku alkaisi huimaamaan omistajan päätä.

kiipeileva kissa

Leppoisia kissanpäiviä

Teddy on iäkäs karvakorva, joten aivan nuorena ei sen olemuskaan tietenkään ole voinut säilyä. Tänä vuonna sillä todettiin reumaa, jonka etenemisen hidastamiseksi sille on määrätty päivittäin otettava reumalääkitys. Kissan ruokavalio on muuten samanlainen kuin aina ennenkin: tölkitettyä tonnikalaa ja kengurunlihaa, joka on Australiassa varsin tyypillinen lemmikkieläimille tarjottava ruoka.

Omistaja Fran on sitä mieltä, että kissaherra ansaitsee ikänsä arvoista kohtelua. Reuma hankaloittaa liikkumista hieman eikä korkealle hyppääminen enää luista entiseen malliin, joten kissan elämää helpottaakseen Fran on rakentanut Teddylle pienen liuskan, jota pitkin sänkyyn kapuaminen on helpompaa. Aivan kuten kuka tahansa mukavuudenhaluinen kissa, myös Teddy viihtyy suuren osan päivästä rentoutuen kodin pehmeimmillä ja aurinkoisimmilla paikoilla, joka sille suotakoon.

Ikälopuksi Teddyä ei voi kuitenkaan missään nimessä kutsua, sillä muutama harmaa hapsi ja reumalääkitys eivät tätä tummaturkkista kissaa hidasta. Teddy on yhä vuosistaan huolimatta utelias ympäröivää maailmaa kohtaan ja ystävällinen kaikenlaisia ihmisiä kohtaan. Vuodet eivät ole karistaneet seikkailumieltäkään, vaan Teddy on yhä kiinnostunut näkemään ja kokemaan asioita. Teddyllä onkin tapana käydä pihalla ja lähialueilla haahuilemassa ja nuuhkimassa ilmaa. Se saattaa käyskennellä pihalla näykkimässä puutarhasta yrttejä ja litkimässä raikasta vettä pihalla olevasta vesilähteestä, ja kun päivä alkaa olla pulkassa, palaa kissa kotiin lepuuttamaan jäseniään seuraavan päivän koitoksia varten. Sen omistaja Fran kuvailee hellyyttävästi lemmikkiään “fiksuksi pikkumieheksi, joka sulattaa kaikkien vastaantulevien ihmisten sydämien upealla, sosiaalisella luonteellaan”.

varjojen kissa

Fran ei ole väärässä. Teddyä tarkkaillessa kaikesta on selkeästi nähtävissä, että tässä ei ole kyseessä mikään aivan tavallinen samettikäpälä. Kun enimmäkseen sisätiloissa viihtyvän keskivertokissan elinikä asettuu noin 12-19 vuoden kieppeille ja ulkona enimmäkseen liikkuvien kissojen eliniänodote on hieman lyhyempikin, on Teddy ylittänyt kaikkien odotukset.

Pyrkimys ennätystenkirjaan

Teddyn omistaja Fran English on niin vakuuttunut kissansa saavutuksesta, että hän puuhastelee parhaillaan Guinnesin maailmanennätystehtaan kanssa saadakseen vahvistuksen sille, että Teddy todella on virallisesti maailman iäkkäin kissa. Fran järjesti kissalleen tämän vuoden maaliskuussa suuret syntymäpäiväjuhlat, mutta vieläkin suuremmat karkelot ovat luvassa, mikäli Teddy porskuttaa 30 vuoteen asti! Mikäli Teddyn kuulumiset kiinnostavat, voi kissaherran elämää seurata tämän Facebook-sivulla osoitteessa https://www.facebook.com/teddykittycat/.

Leave a Comment