Nämä iOS 11:n ominaisuudet parantavat elämääsi

Vihdoin ja viimein 19. syyskuuta koitti hetki, jolloin iPhonen käyttäjien saataville rävähti kauan ja kuumeisesti odotettu iOS 11-päivitys. Tuntuu siltä, että viimeisestä ohjelmistopäivityksestä on kulunut jo niin kauan, että lähes jokainen Apple-fani on ruvennut kaipaamaan muutoksia ja päivityksiä puhelimensa ohjelmistoon. Apple on hiljattain esitellyt myös marraskuussa markkinoille ilmestyvän iPhone X:n ja iPhone 8:n, jotka saivat loistavan vastaanoton, mutta mikäli nykyinen luuri on tarkoitus pitää vielä jonkin aikaa, on näistä iOS 11-ohjelmistopäivityksistä varmasti iloa pitkäksi aikaa.

Uuden ohjelmistopäivityksen myötä pääsemme nauttimaan lukemattomista kaivatuista muutoksista lähtien aina karttapäivityksistä, joihin lukeutuu navigointi sisätiloissa. Hyviä uutisia siis huonon suuntavaiston omaaville: enää ikinä ei tarvitse joutua eksymään esimerkiksi maailman lentokentillä tai valtavissa ostoskeskuksissa! Monet muutkin pienet parannukset tekevät iPhonen käyttämisestä tämän ohjelmistopäivityksen jälkeen entistäkin mukavampaa, joten seuraavan puhelimen hankinnan ei tarvitse välttämättä tuntua akuutilta tarpeelta.

Seuraavaksi esitellään muutama erityisen näppärä uusi piirre, jotka iOS 11 tuo tullessaan. Valitseminen oli harvinaisen vaikeaa, sillä niin moni uusi ominaisuus ansaitsee tulla huomioiduksi!

Siriä on koulutettu

Kaikki tuntevat Sirin, mutta iOS 11-versiossa nähtävässä Sirissä on jotain uutta. Päivitetyllä Sirillä on huomattavasti luonnollisempi ääni ja paremmat vuorovaikutustaidot käyttäjänsä kanssa. Siri on tainnut istua kielikurssilla, sillä myös ääntämisestä on tullut entistä sujuvampaa. Eräs mielenkiintoisimmista uusista ominaisuuksista on Sirin kyky kääntää laadukkaasti eri kielille puhetta ja tekstiä silmänräpäyksessä, joten enää käyttäjän ei tarvitse hakeutua netin käännösohjelmien pariin etsimään käännöstä jollekin sanalle tai lauseelle. Siinä missä aiemmin Siri suostui ymmärtämään vain puhetta, voi hänelle nyt yhtä hyvin myös kirjoittaa.

iOS 11

Räätälöitävä ohjauspaneeli

iPhonessa pääsee pyyhkäisemällä käsiksi omaan ohjauspaneeliin, josta käsin voi säätää puhelimen tärkeimpiä asetuksia sekunneissa. Tähän mennessä ohjauspaneeli on ollut kaikille samannäköinen, mutta nyt siitä voi tehdä henkilökohtaisemman kuin koskaan aikaisemmin. Siihen voi lisäillä haluamiaan widgettejä ja juuri sellaisia ominaisuuksia, joita itse tietää tarvitsevansa usein. Ihmiset käyttävät puhelimiaan hyvin eri tavoin, joten tällainen muokattavissa oleva pikavalikko tekee Apple-puhelimen omistajien elämästä huomattavasti iisimpää.

puhelimen navigointi

Wi-Fi-yhteyden jakaminen aiempaa helpompaa

iOS 11:n myötä Wi-Fiin yhdistäminen on nopeampaa ja vaivattomampaa kuin ennen. Kun haluat jakaa oman nettisi kaverisi kanssa, voi langattoman yhteyden salasanan jakaa toisen ihmisen kanssa asettamalla oman puhelimen tai tabletin toisen laitteen viereen, jolloin yhteys muodostuu automaattisesti. Enää ei tarvitse näpytellä tuskallisen pitkiä salasanoja, vaan yhteys muodostuu taianomaisesti langattomasti. Edellytyksenä on toki se, että kummassakin laitteessa on käytössä iOS 11.

laitteet vierekkain

Suunnista sujuvammin sisätiloissa

Applen Maps-sovelluksessa on ollut omat hankaluutensa ja buginsa, joiden vuoksi moni on päätynyt käyttämään muita karttasovelluksia. Nyt päivityksen myötä voi hyvin harkita jälleen Mapsin pariin palaamista, sillä sitä on viilattu uuteen uskoon. App on nyt aiempaa tarkempi esimerkiksi kaistojen suhteen ja kertoo, milloin on aika vaihtaa kaistalta toiselle. Lisäksi myös Mapsissa on nyt mahdollista saada tietoa alueen nopeusrajoituksista, joka aiemmin ei ollut saatavilla. Ehkä mielenkiintoisin parannus Mapsiin on kuitenkin se, että nyt saatavilla on myös suunnistusohjeita sisätiloissa liikkuville. Ostareiden, lentokenttien ja muiden suurten kokonaisuuksien sisällä seikkaileminen on tästä eteenpäin entistä helpompaa.

Muokkaa ottamiasi ruutukaappauksia

Uuden päivityksen myötä niin moni tietokoneelta tuttu ominaisuus on mahdollinen nyt omassa puhelimessa. Yksi simppeli esimerkki on mahdollisuus otetun screenshotin muokkaamiseen. Kun ruutukaappaus on suoritettu, voi käynnistää erillisen muokkausohjelman, jossa screenshotin muokkaus on mahdollista. Kuvaan voi kirjoittaa tai siihen voi lisätä nuolia, alleviivauksia, puhekuplia tai mitä ikinä sitten haluaakaan!

livekuva

Käytännöllisiä lisäominaisuuksia kameraan

Nyt saadaan muutama todella kaivattu lisäys kameran toimintaan.

Esimerkiksi QR-koodien lukemiseen aiemmin tarvitut kolmansien osapuolten tarjoamat sovellukset voi nyt vihdoin unohtaa, sillä nyt Applesta löytyy QR-koodin tunnistus automaattisesti. Ei tarvitse kuin käynnistää puhelimen tai tabletin kamera ja kohdistaa se koodiin, jolloin se lukee sen automaattisesti.

Live-kuvan muokkaaminen on niin ikään nyt mahdollista. Sitä voi leikata aivan kuten aiemmin on pystynyt leikkaamaan videoita ja lisäksi live-kuvaan voi lisätä monenmoisia hauskoja efektejä.

Kolmas kätevä ominaisuus kamerassa on työkalu, joka auttaa kuvaajaa ottamaan kuvan suorassa. Nyt voi heittää hyvästit tahattomasti hieman vinksahtaneille kuville, sillä kun ruutuviivat näpäyttää päälle, voi kuvan asetella viivoille siten, että se on juuri sellainen kuin on tarkoituskin.

iphonella kuvaaminen

Tallenna tarvittaessa ruutukuvaa

Nyt iOS 11 mahdollistaa myös ruudussa näkyvän kuvan tallentamisen ilman, että siihen tarvitaan tähän asti kehnosti toimineita kolmansien osapuolten appeja. Käyttäjän tarvitsee vain lisätä talletusvaihtoehto hallintakeskukseen ja näpäyttää ikonia, jolloin tallentaminen alkaa. Myös mikrofonin voi kytkeä tallentamisen ajaksi päälle. Näin saa näppärästi tallennettua esimerkiksi tärkeitä videokeskusteluja tai muuta ruudulla näkyvää livekuvaa, jonka haluaa säilyttää myöhempää katselua varten.

Leave a Comment