Talous

Mitä kaikkea kulutuslainoista tulee tietää ennen hakemista?

Kulutuslaina voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos käteistä tarvitsee jotain tiettyä tarkoitusta varten. On kuitenkin olemassa lukuisia huomionarvoisia seikkoja, jotka kannattaa ottaa harkintaan silloin kun tekee päätöstä siitä, minkätyyppinen laina itselle sopii kaikkein parhaiten.
Jokaikinen vuosi sadattuhannet suomalaiset hyödyntävät mahdollisuuden ottaa henkilökohtaista kulutusluottoa maksaakseen velkojaan, kuitatakseenyllättäviä menoeriä, remontoidakseen kotiaan ja mihin rahaa sitten kulloinkin sattuu tarvitsemaan.

Kulutusluottoa hakevien suomalaisten määrä on viime aikoina noussut merkittävästi ja kulutusluotto onkin ollut viime vuosina yksi nopeiten kasvavista lainatyypeistä. Kulutusluotoissa ihmisiin vetoaa verrattain hyvä korkoprosentti sekä niiden pieni koko, sillä ne on alunperinkin tarkoitettu hiukan pienempien menoerien kattamiseen. Pieni koko tarkoittaa luonnollisesti sitä, ettei sen takaisinmaksukaan yleensä ole mitenkään kohtuuttoman vaikeaa.

Mikäli pohdit kulutusluoton hakemista, on alla esiteltynä muutamia hyviä aiheita ajattelemiseen ennen päätöksentekoa.

Kuinka henkilökohtainen laina toimii?


Henkilökohtainen laina on määrätty rahasumma, jonka lainaaja lainaa lainanantajalta sopien samalla sen takaisinmaksusta korkojen kera kuukausittaisissa erissä. Tyypillisesti kulutusluotto maksetaan pois esimerkiksi 6 kk, 12 kk, 24 kk tai jopa 84 kk aikana. Kun laina on maksettu takaisin kokonaisuudessaan, sulkeutuu lainatili. Jos tämän jälkeen tarvitsee johonkinlisää rahaa, täytyy silloin hakea täysin uutta lainaa.

Kulutusluottoa pohtivan on syytä miettiä tarkkaan, miksi rahaa ylipäätään tarvitsee ja millainen summa on tarpeen. Tarjottavat lainasummat vaihtelevat suuresti eri lainantarjoajien kesken ja esimerkkejä tarjottavista määristä voi käydä tarkastelemassa lainoja esittelevillä sivustoilla, joista Nordiclenders on yksi hyvä vaihtoehto. Pikavippejä on mahdollista saada esimerkiksi jo 50 eurosta alkaen, kun taas suurimmillaan kulutusluottoa voi saada useiden kymmententuhansien eurojen edestä.

lainan laskuri kolikot

Henkilökohtaisia lainoja on erilaisia

On olemassa pääasiallisesti kahdentyyppisiä henkilökohtaisia lainoja: lainoja vakuudella sekä lainoja ilman vakuutta. Useimmiten pankit tarjoavat lainoja vakuudella siten, että lainanhakija tarvitsee lainan taakse vakuuden tai takaajan, joka herättää pankissa luottamusta. Pankista on mahdollista saada myös vakuudetonta lainaa, joka edellyttää kuitenkin luottotietojen moitteettomuutta. Mikäli haluaa vakuudettoman lainan tai toivoo lainalleen matalampaa korkoa, on usein tarjolla myös muita vaihtoehtoja.

Jos päätyy valitsemaan vakuudellisen lainan, tarkoittaa se sitä, että lainan takaa hakijan takaaja tai esimerkiksi jokin muu arvokas omaisuus. Jos lainansaaja päätyisi jostain syystä tilanteeseen, jossa hänen kykynsä maksaa lainaa takaisin sovitusti estyisi, on lainanmyöntäjällä silloin oikeus periä lainaan asetettu vakuus itselleen hyvityksenä.

Mistä kulutusluottoa voi saada?

Aivan ensimmäisenä monelle tulee mieleen lainaa hakiessa tietenkin pankki, josta saa tunnetusti lainaa ainakin silloin kun tietyt edellytykset täyttyvät. Pankit eivät kuitenkaan ole ainoa taho, josta kulutusluottoa henkilökohtaisiin tarpeisiin on mahdollista saada. Esimerkiksi erilaiset rahoitusalan yritykset kuten pikalainoja tarjoavat firmat ja luottoyhtiötkin voivat tarjota lainoja jopa varsin kohtuullisilla koroilla. Jatkuvasti yhä enemmän mielenkiintoa ovat herättäneet myös myös erilaiset vertaislainaamisen mahdollisuudet.

Nettiin on ilmestynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana valtava joukko erilaisia lainoja tarjoavia tahoja, joista monet ovat aivan pätevä. Kannattaa kuitenkin oman turvallisuutensa kannalta tarkistaa hyvin perusteellisesti, onko itseä kiinnostava lainantarjoaja varmasti luotettava ja kunnollinen vaihtoehto lainaa ajatellen.

euron setelit

Kulutusluoton korko ja muut maksut

Lainaan liittyvät korot ja muut maksut voivat olla todella merkittävässä roolissa siinä, kuinka kalliiksi luotto kokonaisuudessaan muodostuu. Perittävät korot ja kulut vaihtelevat hyvinkin paljon eri lainantarjoajien välillä. Tässä on muutamia huomioimisen arvoisia seikkoja:
Korkoprosentti: Usein lainan korkoprosentti vaihtelee noin 5 prosentista jopa 36 prosenttiin riippuen lainantarjoajasta sekä hakijasta itsestään. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä paremmassa kunnossa hakijan luottotiedot ovat, sitä matalampi myös lainan korkoprosentti tulee olemaan. Lisäksi mitä pidempi on lainan takaisinmaksuaika, sitä enemmän siitä joutuu luultavasti korkoa silloin maksamaan.

Käsittely- ja palvelumaksut: Jotkut lainaajat perivät kuluja lainan käsittelemisestä tai mahdollisesti myös muita ylimääräisiä maksuja. Usein käsittelymaksut ovat kiinteitä, esimerkiksi kuukausittain maksettavia parinkymmenen euron maksuja, mutta toisinaan näkee myös prosentuaalisia kuluja lainan suuruudesta riippuen.

Sanktio lainan maksamisesta pois etukäteen: Jotkut lainantarjoajat saattavat veloittaa kulun jopa siitä, jos lainan saanut henkilö haluaakin yllättäen maksaa lainansa pois aiemmin kuin oli ennalta sovittu. Tämä tarkoittaa lainantarjoajalle luonnollisesti sitä, ettei se saa niin paljon tuottoja korkojen muodossa kuin mistä on alunperin sovittu. Sopimuksen pienimmätkin ehdot kannattaa tarkastaa läpikotaisin ja varmistua siitä, että lainayhtiölle maksaa vain sen osan, mikä sille kuuluukin.

Leave a Comment