Eläimet

Miltä näyttää mustekalojen kaupunki?

Kautta aikain ovat ihmiset yrittäneet löytää kadonneita vedenalaisia kaupunkeja. Yksi sellainen on hiljattain löytynyt, mutta se on hieman erilainen kuin mitä kenties äkkiseltään saattaisi kuvitella. Tämä ihmisille tähän asti tuntematon kaupunki on nimittäin asutettu – mustekalojen toimesta!

mustekalojen kaupunki

Jervis Bayn syvyyksiin kätkeytyvä salaisuus

Hiljattain on kantautunut uutisia varsin mielenkiintoisesta havainnosta Australiassa Sydneyn lähistöllä sijaitsevasta Jervis Bayn lahden alueelta, jossa asustaa joukko mustekaloja. Amerikkalaisilla ja australialaisilla tiedemiehillä on ollut tilaisuus tutkia mustekalojen yhdyskuntaa ja tähän mennessä niiden monitasoinen kanssakäyminen keskenään on lyönyt kaikki ällikällä. Tässä mustekalojen kaupungissa elää Octopus tetricuksena tunnettu mustekalalaji, jonka edustajien on havaittu viestivän keskenään varsin kehittyneellä tasolla. Nämä mustekalat saattavat toisinaan myös tapella keskenään ja jopa karkottaa toisiaan asuinpaikoistaan tietyissä tilanteissa.

Mustekalojen käyttäytymistä seurattuaan tutkijat ovat todenneet, että Jervis Bayn poukamasta todella löytyy mustekalojen kaupunki, joka on nyt saanut biologeilta hauskasti nimekseen Octlantis. Mustekalat syövät ravinnokseen erilaisia simpukoita, joiden kuorista ne ovat keränneet kasaan valtavan määrän rakennusmateriaalia. Simpukankuorista on rakennettu seinämiä ja vähitellen niistä on muotoiltu luolia, joihin mustekalat ovat sitten vetäytyneet asumaan.

Erikoinen ja salaperäinen mustekala

Mustekalat ovat meidän ihmisten näkökulmasta katsottuna kenties yksi omituisimmista eläinlajeista. Tällä planeetalla ei elä montaakaan yhtä erikoista lajia, sillä mustekalan liukkaan limainen olemus ja erikoinen muoto ovat kieltämättä uniikkeja piirteitä. Mustekalan kahdeksan lonkeroa ovat siitä uskomattomia, että jokainen niistä hallitsee omia liikkeitään itsenäisesti. Mustekalojen hermojärjestelmä toimii uskomattomalla tavalla ja ihmisten onkin vaikea ymmärtää, kuinka jonkun elävän olennon älykkyys voi ylipäätään kätkeytyä johonkin muuhun ruumiinosaan kuin päähän. Millaista olisikaan ajatella käsivarsiensa kautta? Mustekalan outous on aina kiehtonut ihmisiä ja laji symboloikin salaperäisyyttä ja kaikkea sitä, mitä meret syvyyteensä kätkevät.

Mustekaloja on aiemmin pidetty yksikseen elävinä otuksina, jotka kohtaavat lajitovereitaan merten syvyyksissä ainoastaan paritellakseen. Viime aikoina on kuitenkin tehty uskomattomia löytöjä, jotka ovat murentaneet aiempia uskomuksia. Vuonna 2009 löytyi Australiasta niin ikään Octlantiksen kaltainen mustekalojen yhdyskunta, joka sai nimekseen Octopolis. Aiemmin Octopoliksen kuviteltiin olevan vain erikoinen poikkeus, jota ei pystytty selittämään. Tällaisten löydösten ja tarkempien tutkimusten myötä näyttääkin siltä, että vaikka mustekalat viihtyvätkin usein ylhäisessä yksinäisyydessään, muodostavat ne silti yhdyskuntia, joiden elintilat perustuvat simpukoista muodostuviin rakennelmiin.

On vielä suuri mysteeri, minkä vuoksi mustekalat oikeasti rakentavat näitä pieniä kaupunkeja ja mitä kaikkea ne siellä puuhaavat. Ajatus kaupungista, jossa sen asukkaat liikkuvat ympäriinsä raajojensa ja ihosensoreidensa varassa tuntuu jännittävältä ja tutkittavaa riittää pitkäksi aikaa.

meren pohjalla

 

Elämää mustekalojen kaupungissa

Octlantiksen ja Octopoliksen löytymisen jälkeen tutkijat ovat päässeet seuraamaan niiden asukkaiden elämää läheltä käsin. Vaikuttaa siltä, että Octopolis on pikkuhiljaa rakentunut jonkin ihmisiltä peräisin olevan metalliesineen ympärille. Mustekalat ovat ajan mittaan rakentaneet simpukoista pieniä koloja ja luolia. Octlantis sen sijaan vaikuttaa syntyneen tyhjästä siten, että vedenalainen kaupunki on rakentunut kokonaisuudessaan mustekalojen toimesta.

Tutkijat ovat päässeet sukeltamaan mustekalojen kaupunkiin useita kertoja tänä ja viime vuonna ja kaupungin alueelle on onnistuttu asettamaan lukuisia kameroita, joiden avulla on mahdollista seurata mustekalojen edesottamuksia ja keskinäistä vuorovaikutusta. Ensimmäiset havainnot kertovat, että tässä kaupungissa elo ei ole mitenkään rauhallista tai idyllistä. Usein luoliin asumaan asettautuneet mustekalat joutuvat lajitovereidensa hyökkäysten kohteeksi ja muutenkin väkivaltaisuus ja vihamielisyys ovat yleisiä piirteitä kaupungissa elävissä mustekaloissa. Useimmiten voittajaksi näissä kahinoissa selviytyy mustekaloista suurikokoisempi, ja häviäjälle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin luikerrella pois ja etsiä itselleen uusi koti.

Kaupungissa tapahtuvista kahinoista huolimatta niissä elämisellä on hyvät puolensa. Mustekalojen arkea uhkaavat monet vaarat ja yksi suurimmista mustekalojen elämää varjostavista vaaroista ovat samassa elintilassa pyörivät hait, kalat ja muut pedot, jotka hyökkäävät pahaa-aavistamattomien mustekalojen kimppuun hanakasti heti kun ne siirtvät avovesille. Mustekalojen kaupunki luolineen on kuitenkin osoittautunut erinomaiseksi turvapaikaksi, jossa ne voivat olla suojassa petoeläimiltä.

mustekala onkalossa

Octlantis ja Octopolis laajenevat yhä suuremmiksi

Molemmat mustekalojen kaupungit ovat rakentuneet kampasimpukoiden suosimien alueiden yhteyteen, joka tuskin on sattumaa. Ruuan helppo saatavuus ja läheisyys ovat saaneet mustekalojen kaupungit laajentumaan. Mitä enemmän mustekalat keräilevät yhteen syömiään simpukoita, sitä suuremmaksi kasvavat niiden luolarakennelmat. Tutkijat ovat kuvailleet mustekaloja eräänlaisiksi ekosysteemi-insinööreiksi, sillä niiden rakentamat kaupungit todella luovat ympäristön, joka suojelee mustekaloja. Tämä merenalainen urbaani kehitys on vaikuttanut positiivisesti paitsi mustekalojen elämään, myös alueen ympäristöön yleisesti.

Mustekalojen ei ole pakko elää yhdessä, mutta tavalla tai toisella ne vaikuttavat sopeutuvan yhteiseloon. Ne ovat päättäneet sietää toistensa läsnäoloa sen sijaan, että ne eläisivät yksin. Mitään auvoista ja sydämellistä elämä ei ole, mutta ratkaisu on silti osoittautunut toimivaksi. On todettu, että näissä vedenalaisissa kaupungeissa on elänyt mustekaloja jo useammassa sukupolvessa, joten kyse ei ole mistään ohimenevästä ilmiöstä. Octlantis ja Octopolis ovat kaksi sykkivää ja jatkuvasti kasvavaa kaupunkia, jotka ovat tulleet tänne jäädäkseen!

 

Leave a Comment