Kehonkieli vaikuttaa menestykseen työpaikalla

Mikäli käyt töissä kuten kuka tahansa vastuullinen aikuinen, siintää sinulla todennäköisesti haave myös uralla etenemisestä ajan myötä. Yleensä palkankorotuksia ja ylennyksiä kalastellaan paiskimalla lujasti töitä ja ylitämällä annetuissa työtehtävissä kaikki odotukset. Aina ajoissa paikalle saapuminen edesauttaa myös tilannetta. Vaikka kaiken tekisi prikulleen sovitusti, ei se silti tarkoita sitä, että pomo automaattisesti jonain päivänä kutsuisi toimistoonsa kertomaan palkankorotuksesta. On olemassa muutamia muitakin asioita, jotka vaikuttavat menestykseen työpaikalla.

Jos on pitkään junnannut samassa asemassa työpaikalla, eikä mikään tunnu auttavan, voi olla aika katsoa itseään peiliin – kirjaimellisesti! Voisiko syy uralla etenemisen vaikeudesta kenties löytyä omasta kehonkielestä? Olet saattanut huomaamattasi puhua muille kädet puuskassa tai löhötä työtuolissa hieman liiankin rennosti, jolloin muille on voinut muodostua sinusta aivan vääränlainen kuva. Jos et ole ihan varma siitä, millainen kehonkieli on työpaikalla hyväksyttävää ja mitkä asiat kannattaa jättää kotiin, tutustu kymmeneen alla listattuun esimerkkiin.

torjuva-asento

1. Käsivarret tai jalat ristissä.

Kun asettaa kätensä puuskaan tai ristii jalkansa, lähettää se muille kielteisiä signaaleja, vaikka se omassa kropassa tuntuisikin vain mukavalta asennolta. Jos pidät kätesi puuskassa esimerkiksi kokouksissa, saattavat toiset kuvitella sinun olevan jollain tavalla puolustuskannalla tai torjuvassa mielentilassa, jonka vuoksi he eivät edes yritä osallistaa sinua. Kokeile rentoutua ja avata vartalo siten, että asento on vastaanottavainen ja luonteva.

2. Tuolissa löhöäminen.

Jokainen tietää, että tuolissa puoliksi makuuasennossa istuminen on paitsi omiaan synnyttämään selkäkipuja, myös laiskan ihmisen tunnusmerkki. Jos viettää työpäivän toisensa jälkeen hieman liian rennossa asennossa työtuolissaan, voivat esimies ja työkaverit saada kuvan välinpitämättömästä henkilöstä, joka ottaa töissä vähän liiankin lungisti. Mikä sitten on paras ratkaisu silloin kun istuessa tahtoo aina valahtaa löhöasentoon? Kokeile vaikkapa korkeaa työtasoa, jonka äärellä täytyy seistä. Silloin seisot aina suorassa ja muiden silmissä näytät äärettömän tehokkaalta ja pätevältä työntekijältä.

3. Puhelimen tuijottelu.

Jos työnkuvaasi ei kuulu jatkuva puhelimessa päivystäminen, kannattaa luuri sujauttaa taskuun tai jonnekin, missä se ei ole jatkuvasti hyppystesi ulottuvilla. Puhelimen käyttö esimerkiksi kokoustilanteessa on todella iso moka, joka osoittaa kunnioituksenpuutetta äänessä olevaa henkilöä kohtaan. Jos puhelin soi ja siihen on aivan pakko vastata, pahoittele tilannetta paikallaolijoilta. Äitisi olisi silloin sinusta ylpeä!

silmien pyorittely

3. Silmien pyöritteleminen.

Lienee sanomattakin selvää, että silmien pyörittely on teinimäistä käytöstä ja äärimmäisen epäkohteliasta! Jätä silmien pyörittely väliin tai harrasta sitä vapaa-ajallasi yksin vessassa peilin edessä.

4. Veltto kädenpuristus.

Kätteletkö lällysti? Se voi hyvinkin olla syy sille, miksi et vieläkään ole saanut parempaa asemaa työpaikallasi! Nyt kun Amerikan presidenttikin on näyttänyt, kuinka paljon huomiota kättelytyyli voi saada aikaan, on korkea aika treenata myös omaa kädenpuristusta. Älä kuitenkaan intoudu vetämään kättelykumppaniasi itseäsi päin tai purista kättä valkoiseksi, vaan suorita kättelyprosedyyri reippaasti. Hyvä ryhti, suora katsekontaki, nyökkäys ja miellyttävän jämäkkä kädenpuristus, joka loppuu ennen kuin vastapuoli alkaa hätääntyä.

kynsienpureskelija

5. Hermostunut kehonkieli.

Jyrsitkö kynsiäsi kuin majava? Naksautteletko sormiasi niin että se kuuluu toiseen huoneeseen saakka? Pyöritteletkö hiussuortuviasi alituiseen sormiesi ympärille siten, että se alkaa lopulta häiritsemään keskustelukumppaniakin? Vaikka kaikki tämä sallitaan kotona, ei tällaista hermostunutta käytöstä kannata harjoittaa työpaikalla. Pomo saattaa kuvitella sinun olevan hermostunut ja epäluotettava. Jos et ole ihan varma siitä, näytätkö toisten mielestä hermostuneelta, pyydä työkaveriasi huomauttamaan aina jos sorrut johonkin yllämainittuun tapaan. Röyhistä rintaasi ja näyttäydy itsevarmana – se kannattaa!

6. Katsekontaktin puute.

Meille suomalaisille on tavattoman yleistä tuntea olomme epämukavaksi liian pitkään jatkuvan katsekontaktin myötä. Keho alkaa hikoilemaan ja mieli tekisi vain paeta tilanteesta äkkiä pois. Jos harjoittelit muinoin työhaastatteluun valmistautuessa katsekontaktin pitämistä, ei sitä kannata työpaikallakaan unohtaa. Katsekontakti kertoo mielenkiinnosta ja siitä, että olet kuuntelutaitoinen keskustelukumppani.

iloinen tyomies

7. Vielä yksi vinkki tähän loppuun… muista hymyillä usein!

Oli työ mikä hyvänsä, hymy on paras mahdollinen tapa välittää itsestään itsevarma ja vahva kuva muille. Samalla se auttaa myös muita rentoutumaan. Älä kuitenkaan sorru liialliseen teennäisyyteen, virnistelyyn tai liioiteltuihin eleisiin. Jatkuva peukkujen näyttäminen ja riemunkiljahdukset kannattaa jättää vaikka työporukan illanistujaisiin.

 

Leave a Comment