Japanin viimeisin lahja maailmalle: Itseohjautuvat tossut

Aina silloin tällöin pinnalle nousee uusia keksintöjä. Hyvin monet niistä ovat peräisin tietenkin Japanista, joka voidaan suorastaan kutsua eriskummallisten, hauskojen ja kekseliäiden ratkaisujen uranuurtajaksi. Milloin kyseessä on robotti ja milloin täyden palvelun WC-istuin suihkuineen ja ilmahöyryventtiileineen. Japani onkin yhtä aikaa sekä äärettömän moderni että perinteitä tulvillaan oleva maa, joka yllättää meidät muut joka käänteessä.

Uutta ja vanhaa yhdistelevä keksintö: Tossut täynnä teknologiaa

Japanissa vanhoja perinteitä pidetään yllä vielä tänäkin päivänä. Monet niistä ovat kokeneet kuitenkin pientä hienosäätöä, joiden avulla niistä on saatu sopivampia nykypäivään. Erityisesti teknologian avulla perinteitä on tuunattu surutta modernimpaan suuntaan. Japanista on hiljattain kantautunut korviimme uutinen yhdestä tuoreimmista esimerkeistä. Tossut ovat yksi parhaiten japanilaista kulttuuria kuvastava esine, sillä ne symboloivat siisteyttä ja vieraanvaraisuutta. Perinteisten tossujen oheen japanilaiset ovat kuitenkin kehittäneet jotain todella nerokasta: itseohjautuvat tossut! Luit oikein! Tossut, jotka liikkuvat itsekseen juuri sinne, minne niiden pitääkin.

japanilainen olohuone

Itseohjaus pitää sisällään valtavasti mahdollisuuksia

Ennemminkin autoistaan tunnetun Nissan Motor Co:n kehittämä järjestelmä tossuja varten mahdollistaa niiden itsenäisen pysäköimisen perinteisten majatalojen sisäänkäyntien eteen. Tämä tapahtuu näppärästi vain nappia painamalla, jolloin tossut kulkeutuvat oviaukkoon odottamaan vieraiden saapumista. Näin vieraat pääsevät heti saapuessaan sujauttamaan jalkansa mukaviin tossuihin. Jokaiseen tossuun on asennettu kaksi pikkuruista pyörää, pieni moottori sekä sensorit, jotka liikuttavat tossua halki puisen lattian käyttämällä Nissanin kehittämää erityistä ProPilot Park -teknologiaa, jota se hyödyntää myös sähkökäyttöisessä Leaf-ajoneuvossaan. Äärimmäistä huipputeknologiaa käyttävien sensoreiden ja kameroiden ansiosta myös auto pystyy pysäköimään itsensä ruutuun täydellisesti ilman kuljettajan apua. Nissanin edustajan mukaan itseohjautuvien tossujen myötä tarkoituksena on kasvattaa ihmisten tietoisuutta automaattisen ajamisen teknologian suhteen. Se tuleekin olemaan tulevaisuudessa yhä merkittävämmässä osassa ja yhä useammat autonvalmistajat kehittävät itseohjausteknologiaa kuumeisesti. Vuoteen 2020 mennessä Nissan on aikeissa tuoda markkinoille auton, joka kykenee ajamaan itsenäisesti kaupungin kaduilla.

Sitä mukaa kun teknologia kehittyy ja itseohjaus alkaa yleistyä laajemminkin, tullaan liittyen näkemään varmasti monenlaisia elämää helpottavia keksintöjä. Moni varmasti odottaa innolla esimerkiksi kodin huonekalujen ja muiden tavaroiden ohjautumista oikeille paikoilleen, jolloin siivoamiseen kuluu huomattavasti vähemmän aikaa. Miten radikaalisti lapsiperheiden elämä muuttuisikaan, jos kaikki lelut ohjautuisivat automaattisesti juuri niihin paikkoihin, joista ne on alunperin otettukin?

japanilaiset tossut

Ihmeelliset tossut odottavat vierailijoita Hakonessa

Juuri tätä samaa toimintaperiaatetta on sovellettu myös majatalossa, joka sijaitsee Hakonen kaupungissa noin tunnin ajomatkan päässä Tokiosta lounaaseen. Kaupunki tunnetaan ennen kaikkea upeista näkymistään Fuj-vuorelle, mutta nyt kaupunkiin kannattaa mennä myös kokemaan maailman ensimmäiset itseohjautuvat tossut! Ensimmäistä kertaa tossuja pääsee ihastelemaan maaliskuussa 2018, jolloin niiden testikäyttö päättyy. Tossut eivät kuitenkaan ole ainoa keksintö, jota vieraat pääsevät tässä majatalossa ihastelemaan, sillä lattiaa pitkin huristelevien tossujen lisäksi tatamipäällysteisten vierashuoneiden sisustuksen kuuluu lattiatyynyjä sekä perinteisiä japanilaisia matalia pöytiä, jotka on niin ikään varustettu pyörillä ja liikkuvat paikoilleen rullaamalla.

Perinteinen japanilainen majatalo on jo itsessään mahtava kokemus, joka saa ajatukset hetkeksi jonnekin kauas menneisyyteen. Useimmiten kauniiseen ympäristöön mahdollisesti japanilaiseen puutarhamaisemaan sijoitettu perinteinen majatalo suorastaan huokuu vanhaa charmia ja vieraanvaraisuutta. Liukuvat ovet, tatamilattiat ja kotoisuus ovat japanilaisen majatalon eli ryokanin tunnusmerkkejä. Ovella hymyilee viehkeästi majatalon emäntä pukeutuneena perinteiseen kimonoon tai yukataan. Tunnelma on kuin postikortissa, mutta hetkinen… Mekaanisesti lattiaa pitkin liukuvat tossut? Ne ovat varmasti monen mielestä hieman hassu lisäys tällaiseen idylliin, mutta toisaalta japanilaisilta lienee mahdollista odottaa melkeinpä mitä tahansa!

Hauska keksintö, mutta kuka sitä tarvitsee?

Jos on tullut matkoillaan nähtyä yhtä sun toista, on kuitenkin aivan varmaa se, ettei vastaan ole vielä tullut yhtäkään itsekseen liikkuvaa tossuparia. Uusia elämyksiä matkoiltaan hakeville tämä on juurikin sellainen kokemus, jollaista ei todennäköisesti mistään muualta saa. Vaikka teknologia kehittyisikin kovaa vauhtia lähivuosina ja itseohjausteknologia saapuisi jokapäiväisiin esineisiin, itseohjautuville tossuille on tuskin missään muualla yhtä suurta tarvetta kuin Japanissa! Keksintö luo kuitenkin pohjaa tulevaisuuden keksinnöille, vaikka se tällä hetkellä tuntuisikin lähinnä huvittavalta.

 

 

 

 

Leave a Comment