Barack Obama viettää ansaitusti kissanpäiviä

On kulunut lähes vuosi siitä kun Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama luovutti pestinsä seuraajalleen Donald Trumpille. Vaikka Obama onkin vuoden mittaan ollut vain harvakseltaan julkisuudessa, ei kenellekään tuskin ole jäänyt epäselväksi, että entinen presidentti ei todellakaan haikaile takaisin Valkoisen talon ovaalinmuotoiseen työhuoneeseensa pönöttämään.

amerikan presidenttina

Rentoutumista matkoilla ja perheen parissa

Väistynyt presidenttipari toipuu yhä äärimmäisen vaativasta ajanjaksosta, joka ei rajoittunut vain kahdeksan vuoden presidenttikauteen, vaan myös vaalikamppailuihin aina vuodesta 2004 alkaen. Takana on käytännössä 12 vuotta elämää stressin ja paineen alla, poliittisten aktiviteettien parissa sekä vastuuta suuren kansakunnan johtajana ja edustajana. Harva työ on yhtä vaativaa ja kokonaisvaltaista sitoutumista edellyttävää.

Obama nauttii nyt hyvinansaitusta tauosta kahdeksan pitkää vuotta maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvan maan presidenttinä toimittuaan. Muutama kuukausi sitten Obama nähtiin vaimonsa Michellen kanssa miljardööri Richard Bransonin kotisaarella idyllisillä Neitsytsaarilla rentoutumassa erilaisten vesiurheiluaktviteettien parissa. Kuvista päätellen Obama ei ole mikään eilisen teeren poika myöskään vesiurheilussa, vaan purjelautailussa hän vaikutti suoriutuvan jopa Bransonia paremmin tehtävästä. Neitsytsaarten lisäksi Obamat on nähty lomailemassa Floridassa ja muilla Karibian saarilla ja heidän tiedetään myös viettäneen aikaa Havaijilla golfaamassa ystäviensä kanssa. Obama on myös ilmaissut aikovansa viettää pidemmän ajanjakson eteläisellä Tyynellä valtamerellä sijaitsevalla pienellä Tetiaroan saarella, jossa hän kaavailee kirjoittavansa muistelmiaan ajastaan Valkoisessa talossa.

branson ja obama

Rooli entisenä presidenttinä

Koska kansa on edelleen valtavan kiinnostunut Obaman tekemisistä ja moni toivoo hänen pysyvän mukana päätöksenteossa, on hän varsin poikkeuksellisessa asemassa moneen muuhun entiseen presidenttiin nähden. Muistamme hyvin, kuinka häntä edeltänyt George W Bush lähti Valkoisesta talosta varsin epäsuosittuna presidenttinä ja vetäytyi lopulta Dallasiin kirjoittamaan muistelmia ja maalaamaan tauluja. Bill Clinton oli lähtiessään sentään hieman suositumpi, mutta hänkin irrottautui itse poliittisesta elämästä ja ryhtyi keskittymään perheeseensä ja vaimonsa Hillaryn poliittisen uran tukemiseen.

On kuitenkin huomioitava, että Obamat ovat vielä verrattain nuori pariskunta, joka nauttii poikkeuksellisen suurta suosiota niin Yhdysvalloissa kuin maailmallakin verrattuna moneen aiemmin Valkoisen talon jättäneeseen presidenttipariin. Koska Obamat päättivät jäädä Washingtoniin asumaan ainakin siksi aikaa, että heidän nuorempi tyttärensä saa lukio-opintonsa loppuun, on pariskunta väistämättäkin ollut enemmän tai vähemmän huomion keskiössä presidenttikauden jälkeenkin. Obamalle saattaa osoittautua yllättävän suureksi haasteeksi pysytellä neutraalina henkilönä silloin kun koti sijaitsee vain muutaman korttelin päässä Valkoisesta talosta. Onko väistämätöntä, että jossain vaiheessa mies ajautuu vääjäämättä takaisin politiikkaan?

barack bo-koiransa kanssa

Jatkuvan huomion keskipisteenä 

Minne ikinä Obaman pariskunta meneekin, herättävät he aina suurta huomiota ympärillään. Yksi esimerkki tästä sattui aiemmin tänä vuonna kun Obama lähti tyttärensä Malian seuraksi katsomaan Broadway-teatteriesitystä. Obamat onnistuivat sujahtamaan teatteriin valojen sammuttua ja poistuivat tilasta ennen kuin valot ehtivät syttyä. Heidän edessään istunut toimittaja kuitenkin bongasi parivaljakon ja twiittasi asiasta, jolloin juttu levisi kulovalkean lailla. Obaman astuessa rakennnuksesta ulos, oli siellä jo odottamassa melkoinen joukko uteliaita ihmisiä. Yksityishenkilön elämän saavuttaminen tuskin on enää mahdollista, ja sen tietää varsin hyvin etenkin Michelle Obama. Kun entinen presidentin puoliso käy kuntosalilla treenaamassa, saavat rakennuksen ympäristössä parveilevat toimittajat ja valokuvaajat naisen silminnähden huonolle tuulelle.

Myös istuva presidentti Donald Trump on jatkuvasti nostanut Barack Obaman esille puheissaan muun muassa syyttäessään häntä kaikesta siitä “sotkusta”, minkä hän jätti Trumpille hoidettavaksi. Esimerkeiksi Trump on nostanut työpaikkojen vuotamisen pois maasta, sekä suuret ongelmat niin Lähi-Idässä kuin Pohjois-Koreassakin. Vaikka Trump mainitseekin Obaman nimen puheissaan aina silloin tällöin, eivät miehet kuitenkaan ole olleet minkäänlaisessa keskusteluyhteydessä sen jälkeen kun Trump astui valtaan vuoden alussa. Virkaanastujaistensa jälkeen Trump soitti Obamalle kiittääkseen kirjeestä, jonka hän oli jättänyt seuraajansa työpöydälle. Obama sattui kuitenkin olemaan tuolloin matkalla, ja kun hän vihdoin ehti soittaa takaisin, lähetti Trump terveisensä välikäden kautta.

obamat lomalla

Mitä on luvassa tulevaisuudessa?

Tällä hetkellä on päivänselvää, että Obama tahtoo pitää pienen hengähdystauon vaativan tehtävänsä jälkeen, vaikka demokraattinen puolue onkin kosiskellut miestä jo useaan otteeseen jälleen mukaan toimintaansa. Esimerkiksi entisen presidentin entinen neuvonantaja Valerie Jarrett on todennut eräässä haastattelussa, että “Obama haluaa nyt nauttia matalammasta profiilista ja mahdollisuudesta rentoutua, pohtia elämäänsä ja ennen kaikkea nauttia perheensä ja ystäviensä seurasta”. Kukapa ei!

rentoutuva perhe

Presidenttiydensä jälkeen Obamasta on tullut jonkinlainen julkkis, vaikkakin julkisuuskuva on muuttunut radikaalisti vuoden sisällä. Maaliskuussa suurta huomiota herätti Obaman pukeutuminen rentoon nahkarotsiin ja alkukesästä miehen golfasu sai osakseen kehuja. Monelle on jäänyt Obamaa ikävä useastakin eri syystä: hänellä on erinomainen taito muodostaa side nuorempiin sukupolviin, hänen puheensa ovat aina yhtä vaikuttavia ja tyylkkäitä ja hänestä huokuu aito into yhdistää amerikkalaisia. Tulevaisuus on kuitenkin vielä auki, eikä kukaan tarkkaan tiedä, mitä Obamat aikovat tehdä jatkossa. Vaikka Barack ja Michelle vaikuttavatkin nauttivansa vapaudestaan, kertoo lähipiiri pariskunnan kalenterien olevan sittenkin täpösen täynnä ohjelmaa!

Leave a Comment