18 asiaa, joista vuodesta 1997 eteenpäin syntyneillä ei ole hajuakaan

Ennen vanhaan kaikki oli niin paljon yksinkertaisempaa… ja toisaalta samalla myös niin paljon monimutkaisempaa!

80-lukuun kohdistuva nostalgia voidaan selittää sillä, että tällä hetkellä yhteiskunnassa toimivat aktiivisimmin ne, joille 80-luku oli elämän parasta aikaa. YLE:n taannoin teettämässä tutkimuksessa tosin kävi ilmi, että myös kuudesosa 90-luvun lapsista on sitä mieltä, että 80-luvulla kaikki oli jollain tapaa paremmin. Olipa sitten syntynyt sitä ennen, sen aikana tai sen jälkeen, on kasarijuttuja aina yhtä mukava kauhistella ja kaivata. Muistatko itse seuraavia asioita vuosikymmenten takaa?

Aloitetaan!

1, Yllätysleluilla varustetut muropaketit olivat jotain niin vastustamatonta! Sen jälkeen kun vanhemmat heltyivät ostamaan siisteimmällä yllätysleluteemalla varustetun muropaketin, ei sen avaamista malttanut jättää seuraavaan aamuun, vaan heti kotiin päästyä iski yllättäen himo saada kulhollinen muroja.

muropaketit

2. Muistat kai, kun kaikkien kotona televisio näytti tältä?

ysaritelkkari

3…ja sen, kuinka opettajat työnsivät luokkaan televison tällaisella näppärällä telineellä?

tv-karry

 

4. Pelasitko sinäkin Miinaharava-peliä, vaikket oikeasti ollut ihan päässyt kärryille siitä, miten sitä kuuluisi pelata? Painelit vain ruutuja sattumanvaraisesti ja toivoit, ettei kohdalle osuisi pommia, mutta numeroiden merkityksestä sinulla ei silti ollut harmaintakaan aavistusta.

miinaharava

 

5. Kokeilitko useammin kuin kerran painaa kaikkia värejä alas samanaikaisesti, vaikka sisimmässäsi tiesit, ettei reiästä mahtuisi ulos kuin yksi väri kerrallaan?

6. Olitko sinä tai joku kaverisi kenties se, joka heilautti peliohjainta korkealle ilmaan aina kun Marion pisti hyppäämään A-nappia painamalla? Eikö kukaan kertonut, ettei Mario hyppää yhtään sen korkeammalle, vaikka peliohjainta liikuttaisikin hyppyjen tahtiin ylös ja alas?

7. Tämä kuvitus on todennäköisesti piirtynyt kaikkien 80-luvulla eläneiden henkilöiden verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi.

virityskuva

8. 80-luvulla moni kiirehti saunasta istumaan olohuoneen sohvalle katsomaan televisiosta Dallas-sarjaa, joka pyöri pitkään parhaimpaan katseluaikaan perjantai-iltana. Jaksoakaan ei voinut jättää väliin, sillä Dallasin viimeisin jakso oli varma puheenaihe heti seuraavana maanantaina työpaikalla tai luokassa.

9. Bill Cosby Show näkyi monessa kodissa ruudussa iltapäivisin, kuten myös Alf, Puoli kuusi, Pätkis, Veljekset, Safiiri sekä Hymyhuulet!

hymyhuulet

10. Tunnistatko tämän vempeleen, joka vielä hetki sitten löytyi jokaisen kodin nurkkauksesta tekemässä työtään?

ilmankostutin

11. On tiettyjä sanontoja, joita jokainen viljeli tai ainakin joutui kuulemaan 80-luvulla. Millaisia muistikuvia herättävät esimerkiksi “Viri viri tööt tööt!”, “Anteeks, luulin sua vanteeks!”, “Riippuu, mistä roikkuu”, “Auts-töks-töks”, “Kikkelis kokkelis!”, “Menoks, sanoi Annie Lenox” ja monet muut vastaavat lausahdukset, joita pääsee kuulemaan tätä nykyä aivan liian harvoin?

12. Vapaana kuljeskelevat lapset. Nykyään näkee yhä harvemmin lapsia temmeltämässä ilman vanhempien valvontaa. 80-luvulla asiat olivat toisin ja monet lapset viettivätkin aikaa iltaisin kotipihan ulkopuolellakin metsissä ja kaduilla naapurinlasten kanssa. Tuolloin ei lapsilta löytynyt kännyköitäkään, joten vanhemmilla täytyi olla melkoisen kova luottamus sen suhteen, että oma mukula jossain vaiheessa ilmestyisi taas oven taakse.

13. Muistatko soittaneesi suosikkiradioasemallesi ja toivoneesi jotain tiettyä kappaletta? Kun kappale sitten alkoi soimaan, täytyi se äkkiä saada nauhoitettua kasetille. Tällaisia sekalaisia hyvien biisien kasetteja nimettiin tarroilla, joihin kirjoitettiin yleensä “Sekalaista”.

14. Jos kameran filmirulla tuli täyteen, piti se viedä kehitettäväksi paikalliseen valokuvaamoon tai vaikkapa Anttilaan. Odottavan aika oli pitkä, sillä valmiit kuvat olivat valmiita noudettavaksi vasta noin viikon päästä. Suurin osa kuvista oli ihan hyviä, mutta osa myös lähes poikkeuksetta tärähtäneitä, punasilmäisiä tai muuten epäonnistuneita. Nykyajan filttereistä ei ollut silloin tietoakaan

vanha kamera ja filmi

15. Tuttikaulakoruja ja trolleja…. Tarvitseeko enempää tähän kohtaan sanoakaan? Jos satuit elämään lapsuuttasi kasariaikoina, löytyi sinulta tai vähintäänkin joltain kaverilta kaulasta roikkumasta tuttikaulakoru. Lisäksi tuttavapiirissä oli varmasti joku, joka keräsi eri hiustenväreillä varustettuja trolleja.

tutit

16. Entäpä kasarityyli? Kyseistä ajanjaksoa ei mitenkään voi käsitellä ilman, että nostaisi esille takatukkamuodin, jossa pään päällysosa oli leikattu lyhyeksi tai jopa siiliksi ja takaosassa liehui pitkä tukka. 80-luvulla tytöt ratkaisivat otsaan ilmestyvien finnien ongelman peittämällä ne ylipitkällä otsatukalla. Vaatetukseen kuuluivat vaatteet, joiden vyötärö ei yhtään mukaillut kroppaa, vaan pikemminkin roikkui. Farkkujen mallin täytyi ehdottomasti olla aavistuksen verran liian lyhyt ja vyötärön noustava navan yläpuolelle siten, että housujen takataskut ulottuivat jonnekin alaselkään.

17. Millaisia tuntemuksia nousee tai millaisia melodioita päässä alkaa soimaan kun luet seuraavaa bändeistä ja artisteista koostuvaa listaa? A-ha, Duran Duran, Boy George, W.A.S.P., Van Halen, Juice Leskinen, Pelle Miljoona, Yö, Dingo, Sleepy Sleepers, Eppu Normaali ja Popeda?

18. Sinultakin saattoi löytyä tarravihko tai kiiltokuva-albumi, johon keräiltiin innolla kauniita kuvia, joita sitten vaihdeltiin kavereiden kesken. Ihan parhaita tarroja olivat tietenkin kaikkein suurimmat tarrat ja myös ne, joiden pinnassa oli kiiltoa, glitteriä tai samettia. Monet vanhemmat saattoivat myös lahjoa lapsiaan tarroilla kiitokseksi hyvästä käytöksestä tai palkintona jostain hyvästä.

tarra-albumi

Leave a Comment